Sprekers

Ad van de Staaij studeerde Oost-Europese geschiedenis in Utrecht en promoveerde in Amsterdam op de betrekkingen tussen Nederlandse doopsgezinden en Oekraïense mennonieten in het Interbellum.

Alfons Brüning studies of History and Slavic Philology (Russian, Polish, Ukrainian) in Münster, Freiburg, Berlin; PhD in 2005; since 1991 regular visits for study and research in Ukraine; specialization (PhD) in Eastern European Religious Culture and Eastern/Orthodox Christianity; 2005-2007 Research fellow University of Muenster (D), Chair of Ecumenical Theology/Eastern Christianity; since 2007 Lecturer Eastern Christianity (with special attention for Post-Soviet Eastern Europe) at the Institute for Eastern Christian Studies, Radboud University Nijmegen (NL); since 2012 also endowed professor (bijzonder hoogleraar) "Eastern Christianity, Human Rights, Peace Studies" at PThU Amsterdam; since 2022 director of the Institute for Eastern Christian studies; main fields of research: Religious and confessional culture in early modern Europe (Muscovy, Ukraine, Poland-Lithuania etc.); Russian/Ukrainian Orthodoxy under the Soviet regime; modern developments in Eastern Christianity after the end of communism: Historical meomory, social ethics, Human Rights, political theology (regional focus Russia, Ukraine).

André van der Velden studeerde cultuurgeschiedenis en is als mediahistoricus verbonden aan het departement Media en Cultuur van de universiteit Utrecht. Hij promoveerde op een onderzoek naar de zelfrepresentatie van de Duitse theaterregisseur en communist Erwin Piscator in diens geschriften uit de jaren ’20, in het bijzonder Piscators boek Das politische Theater (1929). Na zijn promotie verlegde André zijn onderzoek naar de geschiedenis van filmvertoning en bioscoopbezoek in Nederland tijdens de eerste decennia van de twintigste eeuw, met als centraal aandachtspunt het leven en werk van filmondernemer Abraham Tuschinski.

Araik Gingnagel (2000) studeerde de bachelor geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en doet nu aan dezelfde universiteit de masteropleiding East European Studies. Naast studeren werkt hij met veel plezier in een kleine onafhankelijke boekhandel en geeft hij geregeld lezingen over historische thema’s.

Bas Kromhout is historicus en journalist en is hoofdredacteur van het Historisch Nieuwsblad

Dr. Eric Metz werd geboren in Hasselt (België) in 1971. Hij studeerde Slavische filologie en vergelijkende literatuurwetenschap aan de Universiteit Gent. Zijn proefschrift, dat hij in 2004 verdedigde, was gewijd aan de poëtica van de Russische symbolistische dichter en literair vertaler Konstantin Bal'mont. Als onderzoeker en docent was hij verbonden aan respectievelijk de Universiteit Gent, de Université Libre de Bruxelles en de Artesis Hogeschool in Antwerpen. Sinds 2011 is hij universitair docent vertaalwetenschap en slavistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn belangrijkste onderzoeksgebieden zijn West- en Oost-Slavische literaturen vanuit het perspectief van vertalingen en andere vormen van interliterair contact. Sinds september 2023 voert hij bij ARTES een onderzoeksproject uit over de vertaalactiviteiten van Ivan Franko. Naast zijn academische werk vertaalt Eric Metz poëzie en korte verhalen in het Nederlands uit het Tsjechisch, Pools, Oekraïens, Russisch en Belarussisch. 

Dr. Geraldien von Frijtag is associate professor at Utrecht University. 

Karel Berkhoff is senior onderzoeker bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in Amsterdam en docent aan de universiteit van Amsterdam.

Marc Jansen was docent Russische geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en is auteur van het boek ‘Grensland’, dat bij uitgeverij Van Oorschot is gepubliceerd.

dr. Nicolaas A. Kraft van Ermel-Nijland is docent eigentijdse geschiedenis bij de opleiding geschiedenis van de Rijksuniversiteit Geschiedenis. Hij is aan diezelfde universiteit ook als wetenschappelijk staflid verbonden aan het Groninger Instituut voor Midden- en Oost-Europese Studies. Zijn specialisme is de eigentijdse geschiedenis van Oekraïne. Hij promoveerde in 2020 op een studie naar geschiedpolitiek in Oekraïne sinds 1991.

Dr Paul Hulsenboom is a researcher, lecturer, and education developer at the department of Dutch Language and Culture at Radboud University, Nijmegen. He specialises in early modern imagology, as well as cultural and diplomatic contacts between the Dutch Republic and Poland. In his PhD thesis, defended in October 2023, he studies how Dutch and Polish authors, artists, and artisans represented each other during the long seventeenth century. His publications cover Neo-Latin, Dutch, and Polish poetry, translation practices, travel culture, identity and community formation, and book history.