Universiteitsbibliotheek

The Girl Who Crossed The River with a Tablecloth

Lara Bongard erfde een 100 jaar oud Shabbat tafelkleed, het enige overgebleven erfstuk uit de verdwenen wereld van haar voorouders, waarmee haar overgrootvader Mordko Bongard in 1911 de rivier van zijn shtetl overstak en nooit meer terugkeerde. Hij verliet zijn familie en gemeenschap om aan de pogroms te ontsnappen die de regio teisterden. Lara begon aan uitgebreid onderzoek naar de verspreide geschiedenis van haar familie in het voormalige Russische Rijk (het huidige Oekraïne).

Germanic Brothers? The Dutch participation in the colonization of “the occupied Eastern Territories” of the Nazi-empire

In my presentation I will discuss the Dutch contribution to the German exploitation and colonization of occupied Eastern Europe (1939-1944), with a particular emphasis on Ukraine. Contrary to other “Germanic” countries, support in the Netherlands was quite substantial – which makes one curious for the possible reasons why.

Oekraïens circus in Nederland

In mijn bachelorscriptie ‘De Nederlandse kennismaking met Oekraïne tussen juli 1914 en april 1920: Een onderzoek naar de Nederlandse receptie van de Oekraïense propaganda’ onderzocht ik hoe Oekraïne voor veel Nederlanders voor het eerst in beeld kwam, en hoe de daaropvolgende kennismaking verliep.

Terrorist of vrijheidsstrijder: Hoe Nederland in 1938 Oekraïne ontdekte

Op 23 mei 1938 werd de rust in Rotterdam verstoord door een luide knal op de Coolsingel. Toegesnelde omstanders en politie vonden al snel het verminkte lichaam van een man van middelbare leeftijd. Het was al snel duidelijk dat er hier met explosieven een aanslag was gepleegd. Politie, pers en publiek tastten echter nog in het duister over de identiteit van slachtoffer en dader(s).